24 de maig 2011

El Dia d’Àfrica a Badalona

El dia d’Àfrica commemora la creació el 25 de maig de 1963 de la Organització de la Unió Africana (OUA, actualment reanomenada Unió Africana). Es tractava de la primera organització que reunia als governs africans, la gran majoria feia pocs anys que havien assolit la independència.

Enguany el consorci Badalona amb Àfrica aprofita la commemoració del dia d’Àfrica per recordar que el 2011 ha estat declarat per l’Assemblea de Nacions Unides com any Internacional de l’Afrodescendència.






La Declaració i el Programa d’Acció de Durban (*1) reconeix als afrodescendets com un grup de víctimes específics que continua patint la discriminació com a llegat històric del comerç transatlàntic d’esclaus. Inclús els afrodescendents que no són descendents directes d’esclaus s’enfronten al racisme i la discriminació que persisteix avui dia, moltes generacions després de la fi del comerç d’esclaus.

El consorci Badalona amb Africa amb el suport de diverses institucions de la ciutat organitza durant les properes setmanes diverses activitats per donar a conèixer el dia d’Àfrica.

La Biblioteca Can Casacuberta de la ciutat ha preparat una guia bibliogràfica i una exposició de llibres sobre Àfrica , el programa Nines Russes de la Radio Ciutat de Badalona ha organitzat un programa especial el 25 de maig amb presència d’experts i representants d’entitats badalonines.

Finalment, Badalona amb Àfrica organitza el diumenge 19 de juny entre les 18:00 i les 21:00 a la seu de l’AA. VV. Del Centre de Badalona (C/ Magatzem núm. 37) una jornada que combina reflexió, gastronomia i música per apropar-nos al continent. El programa inclou la xerrada de M. Santacruz “Afrodescendència: identitat i memòria històrica”, la taula rodona “Àfrica en ebullició: motiu per a la esperança o per a la preocupació” i un piscolabis amb àpats i begudes provinent de diverses cultures del continent africà i ambientat amb la millor música del continent.

*1 Adoptat a la Conferència Mundial contra el Racisme de 2001 a Durban, Sudáfrica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada