20 de nov. 2008

Manifest

Badalona amb Àfrica és una iniciativa d’un grup de persones i entitats que tenen vincles amb aquest continent. Ens hem unit per conèixer, reflexionar i compartir amb els ciutadans de Badalona la seva realitat diversa, amb la convicció ferma que qui coneix comprèn i qui comprèn actua.

Perquè tenim un deute: Àfrica, un continent utilitzat i espoliat

El món desenvolupat ha construït bona part del seu benestar sobre els africans i els seus recursos.

L’expansió europea va provocar que, des del segle XV, el continent es convertís en un mercat d’esclaus on les persones es podien comprar, vendre i transportar a les regions més llunyanes i es podien fer servir com a animals de càrrega. Aquest procés d’esclavitud, no només va privar el continent de 30 milions de persones en els seus millors anys productius, sinó que també va comportar un dels més grans desastres humanitaris de la història, amb conseqüències vigents encara avui.

De la mateixa manera, les actuals fronteres polítiques dels països africans van ser concebudes a finals del segle XIX en funció dels interessos econòmics i expansionistes d’Europa, exercint un control polític i ideològic sobre aquests territoris i drenant les matèries primeres cap als ports del Nord.

D’altra banda, aquest procés de colonització, inicia una retòrica occidental encara present: sota el discurs de civilització, inversió i progrés, en ocasions s’amaga la invasió, l’explotació i la manipulació dels pobles africans.

Fins ara, la independència d’aquests països no ha significat un control efectiu i democràtic dels seus recursos sinó que les antigues metròpolis colonials, els nous països poderosos i grans multinacionals poden continuar aprofitant-se del continent.

Des de Badalona amb Àfrica volem mostrar les dinàmiques i dilemes que viu el continent, especialment al Sud del Sàhara, i proposar una reflexió que vagi més enllà de les imatges de misèria, violència i immigració que ens arriben diàriament.


Justícia per a l'Àfrica

Com és que hi ha fam en països rics en recursos naturals?

Com és que hi ha tantes armes a l’Àfrica si no se n’hi produeixen?

Qui compra diamants africans sabent que el seu tràfic és un dels factors que alimenten conflictes armats en alguns països subsaharians?

Per què és tan difícil aconseguir que l’ONU s’impliqui amb prou recursos allà on la seva presència és més necessària?

Qui permet que els grups farmacèutics obtinguin grans beneficis amb unes patents que impedeixen que milions de persones amb sida tinguin accés als medicaments?

Quines grans potències han assumit les seves responsabilitats pels efectes produïts per la colonització? Quin impacte té l’ajuda internacional? És tan important com sembla?

Quin és el grau de compromís dels dirigents africans amb els seus pobles?

Les polítiques dels països rics i les nostres actituds com a ciutadans i com a consumidors importen. Ningú no parla d’aquests altres cayucos o pasteras, d’aquests grans vaixells que, provinents de l’Àfrica, solquen els mars farcits de fusta per als nostres mobles, coltan per als nostres telèfons, coure per a les nostres instal·lacions elèctriques, cautxú per als nostres cotxes...

La seducció pel consum molts cops ens fa passar per alt el cost real del que comprem.

Coneguem i respectem l'Àfrica

Quants de nosaltres podem esmentar algun dels 95 monuments africans declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO?

Quants podríem anomenar un premi Nobel africà, un escriptor, un músic o un pintor del continent?

La imatge que habitualment ens transmeten els mitjans de comunicació és parcial, sovint incorrecta, i reforça estereotips que no faciliten el coneixement de la realitat quotidiana de les persones sinó que fomenten prejudicis o actituds paternalistes. Més enllà de l’imaginari de les guerres, de l’explotació del seus recursos naturals, de les malalties i la fam, existeix també un continent ric en tradicions, valors i manifestacions culturals, amb un entorn natural privilegiat.

Ja es hora de donar protagonisme a les africanes i africans en qualsevol anàlisi dels conflictes al continent, ja que les seves poblacions, com arreu del món, no són passives sinó dinàmiques davant de situacions diverses, inclús en cas de guerra.

Badalona amb Àfrica us proposa un conjunt d’activitats per tal d’apropar-vos a aquest continent des d’una perspectiva àmplia, reflexiva i crítica.

Mitjançant conferències, jornades i actes lúdics com concerts, narració de contes i altres activitats, pretenem contribuir a trencar els estereotips existents i alhora fomentar la visió que una altra Àfrica és possible. Perquè el seu futur està en mans dels africans, però també depèn d’allò que estiguem disposats a compartir i a canviar cadascun de nosaltres.

I perquè un pas necessari per al canvi és estar informats, us convidem a tots els ciutadans, col·lectius, entitats i institucions de la ciutat a sumar-vos a les iniciatives impulsades per Badalona amb Àfrica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada