Xumo, Nino, Mû, Agnés, Makha, Childo, Ana, Innongo, Cheikha, Rui, Harrison i Edith, tenen tres coses en comú: són artistes, han nascut en països africans i resideixen a Barcelona. Ells, com gran part de la població de la ciutat, saben que aquesta destaca per la seva multiculturalitat. A part de ser visible al carrer, també es manifesta en el panorama cultural, com a reflex dels múltiples estils de vida i expressions de totes les parts del planeta que conviuen en un espai de 97,6 Km2 generant valuosos escenaris de relació i interacció. Tot i això, aquesta interacció no és senzilla, i el coneixement de les expressions culturals alienes, de les seves creences, els seus valors i les seves conductes es dóna amb dificultat. Malgrat la riquesa que suposa, l'esmentada pluralitat defineix un escenari de relació desigual que origina obstacles per promoure algunes expressions culturals minoritàries.
Les manifestacions culturals africanes formen part d'aquesta minoria, ja que en massa ocasions es vinculen a elements exòtics aliens a les característiques pròpies de la ciutat. En general, la percepció que es té de la comunitat negre-africana resident ve associada a estereotips (pasteres, mà d'obra no qualificada, etc.) i a una visió educcionista del col·lectiu.
Davant la constatació d'aquesta idea reiterada i perversa, el Centre d'Estudis Africans de Barcelona (CEA) - que des de fa 20 anys treballa per defensar i difondre una imatge precisa i sense generalitzacions de l'Àfrica, els africans i les africanes - concep aquest projecte, on a partir de l'acostament a un col·lectiu desconegut i allunyat del tòpic a què sol encasellar els africans residents en Catalunya, posa de manifest la diversitat de matisos existents en aquesta comunitat.
El propòsit principal del treball s'exposa mitjançant una sèrie de preguntes clau emmarcades en la dimensió artística, identitària i intercultural: com són els artistes africans a Barcelona? On desenvolupen el seu art? Com se senten a la ciutat? De quina manera les seves aportacions creatives interaccionen a l'escenari cultural de Barcelona? Per espondre aquestes i d’altres preguntes, i amb l'objectiu d'enriquir el debat de la interculturalitat, s'han entrevistat 12 artistes de l'Àfrica negra que viuen i treballen a la ciutat, i que ens donaran a conèixer la seva obra, les seves vivències i les seves reflexions.
Aquest treball d'investigació es presenta en dos formats: un informe d'anàlisi i resultats, i un documental de 30 minuts que resumeix les visions, idees i pensaments dels artistes entrevistats, aportant una nova visió sobre la "diàspora" negre-africana que resideix a Barcelona. La presentació comptarà amb la participació de Rui Saldanha, un dels artistes entrevistats al projecte.
Per a més informació:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada