12 de gen. 2009

La maledicció dels recursos: el cas del Congo














L'Àfrica subsahariana és, malauradament, el continent amb més conflictes armats. Entre les múltiples causes que es mouen darrera d'aquests conflictes, n'hi ha un que es repeteix: la cobdícia per apropiar-se dels seus recursos naturals. Aquest fet ha donat lloc a qualificar els recursos africans de com una maledicció, doncs darrera el petroli, l'or, l'estany, el coltan o les fustes tropicals apareixen conflictes que pateixen les poblacions. Recursos, que en lloc de representar un impils pel desenvolupament han generat corrupcions, o pitjor, conflictes armats.

El cas de la República Democràtica del Congo amb quatre milions de morts i dos milions de desplaçats és un dels conflictes actuals més virulents. Avui al Congo es parla de massives violacions dels drets humans i la paraula genocidi torna a estar present en el mitjans de comunicació. Però a més de la responsabilitat dels grups interns que lluiten pel poder, també hi ha interessos externs lligats a l'afany de les empreses transnacionals per accedir als recursos sòssils del Congo.

Davant el conflicte del Congo el dilema de la "ingerència humanitària" torna a estar en l'agenda política.

Per analitxar aquestes qüestions, el CETEDE (Centre de Treball i Documentació) ha organitzat una jornada amb la participació dels experts:

Òscar Mateos, investigador en conflictes africans
Josep Maria Royo, analista de l'Escola de Cultura de Pau

L'acte tindrà lluc el proper dilluns, 19 de gener, a les 19.00 hores.
Centre Cívic Pati Llimona ( c. Regomir, 3 - Barcelona)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada